Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Vrijvervalriolen

Hoe werkt een vrijvervalriool?

Vrij stromend water loopt naar het laagste punt. Van dit algemeen bekende principe maken we dankbaar gebruik bij het afvoeren van afvalwater. Als het even kan loopt een riool een klein beetje naar beneden, zodat er niet gepompt hoeft te worden: het water loopt ‘onder vrij verval’ weg naar het diepste punt van de riolering. Daar staat een rioolgemaal, dat het water naar een volgend deel van de riolering of naar de afvalwaterzuivering pompt.

Wat is er voor nodig?

Voor een vrijvervalriool worden meestal betonnen buizen gebruikt. Er zijn ook buizen van gres (een keramisch materiaal) of van kunststof (HDPE of pvc). De diameter van de buizen varieert tussen de 250 en 2200 mm, afhankelijk van de benodigde afvoercapaciteit. Soms wordt extra bergingscapaciteit aangelegd in de vorm van betonnen bakken. Mocht een rioolgemaal kapot gaan, dan is er genoeg ruimte om het huishoudelijke afvalwater dat in 24 uur wordt geproduceerd (als het niet regent) zonder problemen te bergen. Zo’n bergingsbak kan een inhoud hebben van wel 15.000 m3.

Waar wordt het toegepast?

De vrijvervalriolering ligt in het stedelijk gebied. In de hoger gelegen delen van Nederland is vrijvervalriolering ook geschikt als transportriool naar de afvalwaterzuivering.

Klik voor meer informatie over de verschillende soorten vrijvervalriolen op het menu links.

Terug