Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Verbeterd gemengd riool

Hoe werkt een verbeterd gemengd riool?

Huishoudelijk afvalwater en regenwater komen samen in één riool. Het stroomt onder invloed van de zwaartekracht naar het laagste punt. Om grotere afstanden af te leggen moet het (in ons vlakke landje) telkens weer worden opgepompt. Deze pompen hebben maar een beperkte capaciteit. Om te voorkomen dat bij hevige neerslag het systeem meteen overbelast raakt en naar het oppervlaktewater stroomt zijn bergingsvoorzieningen aangebracht. Hierin kan het afvalwater tijdelijk worden opgeslagen en weer teruglopen in de riolering. Elk bergbezinkbassin (zoals deze voorzieningen heten) heeft echter nog wel een overstortmogelijkheid naar het oppervlaktewater. Als dat in werking treedt wordt het teveel aan water alsnog  ongezuiverd op oppervlaktewater geloosd.

Wat is er voor nodig?

Het vrijvervalsysteem bestaat uit één leidingstelsel, met buizen van beton, gres, PE, HDPE of PVC. Op het diepste punt zit een pomp om het afvalwater naar de zuivering te pompen. Bij de pomp is een bak (bergbezinkbassin) gebouwd voor extra bergingscapaciteit en het laten bezinken van vuil. Daarnaast heeft het systeem putten en straatkolken voor de inloop van hemelwater en voor het controleren van het stelstel.

Waar wordt het toegepast?

Vooral in stedelijk gebied van voor 1990.

Hoe gangbaar is het?

Het systeem wordt door heel Nederland toegepast. Veel gemengde rioleringen zijn omgebouwd tot een verbeterd gemengd riool.

Voordelen:

  • robuust systeem en eenvoudig aan te leggen systeem
  • vrijwel geen foutieve aansluitingen mogelijk

Nadelen:

  • hoge onderhoudskosten
  • ondergronds veel ruimte nodig
  • kans op lekkage (door verzakkingen en slijtage kunnen riolen drainerend werken en daardoor schade toebrengen aan de omgeving)
  • overstort van ongezuiverd afvalwater (met onhygiënische situaties) bij hevige neerslag
  • het huishoudelijk afvalwater wordt sterk verdund (dat is ongunstig voor de zuivering)

Terug