Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Grijs water

Wat is grijs water?

Grijs water bestaat uit het verzamelde badwater, douchewater, water na handenwassen, water van (af)wasmachines en water uit de keukengootsteen. Alles wat in huis wordt weggespoeld dus, behalve wat uit de wc komt. In Nederlandse huishoudens werd in 2007 gemiddeld 90 liter grijs water per persoon per dag geproduceerd.

Wat zit er in?

De samenstelling van grijs water verschilt nogal. Dat is onder andere afhankelijk van het leidingnet. Grijs water kan grote hoeveelheden zware metalen bevatten, die uit leidingen afkomstig kunnen zijn. Koperen leidingen geven bijvoorbeeld koperdeeltjes. Daarnaast bevat het grijze water allerlei reststoffen van zepen, cosmetica, haren en huidschilfers.

Grijs water is relatief warm, zeker dicht bij de lozingspunten van douches en (af)wasmachines.

Wat kunnen we er mee?

  • De warmte van grijs water kunnen we terugwinnen
  • Het water zelf kan na zuivering worden hergebruikt

Is het belangrijk warmte en water terug te winnen?

  • Door huishoudens wordt 50 PJ per jaar aan thermische energie via het riool geloosd. Dat staat gelijk aan het warmteverbruik van 1,4 miljoen huishoudens
  • We pompen voor ons drinkwatergebruik grondwater op en zuiveren dit tot drinkwaterkwaliteit. Behalve als drinkwater wordt dit water ook gebruikt als spoelwater voor de wasmachine of het toilet. Voor het verpompen en zuiveren van ons drinkwater zijn energie en chemicaliën nodig. Spoelwater hoeft niet dezelfde kwaliteit te hebben als drinkwater; gezuiverd grijswater kan goed als spoelwater worden hergebruikt. Grijs water vertegenwoordigt ruim 70% van het totale watergebruik. Hergebruik van een deel ervan kan daarom snel tot een aanzienlijke water-, energie- en chemicaliënbesparing leiden.

Zijn er ook gevaren?

Grijs water kan ziekteverwekkende bacteriën bevatten. Maar bij een goede aanpak van de verwerking zijn de risico’s beperkt.

Terug