Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Groen dak als helofytenfilter

Voor welke deelstromen is deze techniek geschikt?

Voor grijs en zwart water.

Hoe werkt een groen dak als helofytenfilter?

Een groen dak als helofytenfilter werkt min of meer op dezelfde manier als een conventioneel helofytenfilter. In dit geval worden er op een dak speciale matten van non-woven textiel of bakken met daarop een substraat aangebracht. Daarop worden helofyten (moerasplanten) of gras geplant. De planten brengen zuurstof in de bodem en de wortels zijn dragers voor microbiologische groei. Verder zorgen de wortels dat het filter waterdoorlatend blijft.

De juiste hellingshoek is van groot belang voor de werking van een dergelijk filter. Op een plat dak zou het water niet doorstromen. En op een te steil dak stroomt het water te snel door, waardoor het niet voldoende wordt gezuiverd. Verder moet rekening worden gehouden met de draagkracht van het dak.

Behalve dat een dergelijk groen dak water zuivert, heeft het ook een verkoelend effect op het binnenklimaat van het gebouw.

Waar wordt deze techniek toegepast?

Een groen dak als helofytenfilter kan zowel op woningen als bedrijfspanden worden toegepast.

Ervaringen

Er is nog weinig ervaring opgedaan met groene daken als helofytenfilter. Op de Saniwijzer staan twee voorbeelden: Zofingen in Zwitserland en Van Helvoirt Groenprojecten in Nederland. Bij onderzoek door het CEW met erfafspoelwater bleek de biologische fosfaatverwijdering onvoldoende om aan de IBA-normering klasse III te voldoen. Nader onderzoek naar gebruik met huishoudelijk afvalwater is nog nodig.

Meer weten?

Lees ook 'Wetland Roofs, an Innovative and Versatile Type of Green Roof' (over het Blumberg-type).

Verdere informatie via o.a. de volgende leveranciers/adviseurs:

  • Blumberg (beplanting op matten van textiel)
  • Ecofyt (beplanting op bakken met substraat)

 

Terug