Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Spoeltoilet

Hoe werkt een spoeltoilet (wc)?

Meer dan vierhonderd jaar geleden, in 1596, ontwierp Sir John Harington het eerste watercloset met stortbak. Het is het basisprincipe waar onze ‘moderne’ wc op gestoeld is.

Het spoeltoilet vangt onze ontlasting op. Met een golf water wordt het toilet daarna gereinigd en wordt de ontlasting naar het riool gespoeld.

Hoeveel water gebruikt de wc?

Een normaal spoeltoilet gebruikt ongeveer 6-8 liter water per spoelbeurt. Dat is gemiddeld 30-40 liter water per persoon per dag. Er zijn waterbesparende toiletten met spoelonderbreking of een spaarknop, waarmee je de hoeveelheid spoelwater voor de ‘kleine boodschap’ kunt verkleinen. Een spoelbeurt vraagt om ongeveer 3-6 liter water, maar bij een snelle onderbreking kun je minder dan een halve liter water laten spoelen.

Waar wordt het toegepast?

Spoeltoiletten, al dan niet waterbesparend of voorzien van een spaarknop, worden overal in Nederland toegepast, zowel in particuliere woningen als in kantoren. Ook buiten Nederland is het spoeltoilet het gangbare systeem.

Welke merken zijn er op de markt?

Er is een grote verscheidenheid aan toiletten van alle grote merken. Een onderscheid is nog te maken in staande toiletten en hangtoiletten.

Terug