Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Droogtoilet

Hoe werkt een droogtoilet?

Het droogtoilet is een toilet dat geen water gebruikt. Fecaliën en urine worden in een onderliggend compartiment opgevangen, eventueel gescheiden. Een enkel ontwerp gebruikt biologisch afbreekbare zakjes die weggegooid kunnen worden met het afval. Gescheiden opgevangen urine kan bijvoorbeeld verdund met water over de tuin worden verspeid.

Het in Nederland bekendste droogtoilet is het chemisch toilet. In het reservoir remmen chemicaliën de biologische afbraak, waardoor het niet gaat stinken.

Hoeveel water gebruikt het?

Zoals de naam al zegt, gebruikt een droogtoilet geen water. Bij een chemisch toilet moet er bij het schoonmaken op gelet worden dat er zo min mogelijk water in het reservoir terechtkomt.

Waar wordt het toegepast?

Op plekken waar water schaars is of waar geen toegang tot stromend water is. En in gebieden waar het niet is toegestaan om (voorbehandeld) afvalwater te lozen op het oppervlaktewater of in de bodem.

Hoe gangbaar is het?

In Nederland wordt het chemisch toilet vooral gebruikt in caravans, campers en boten. Andere droogtoiletten worden slechts zeer incidenteel toegepast. Het buitenland heeft er meer ervaring mee, onder andere Scandinavië, dat vaak droogtoiletten gebruikt in zomerhuizen.

Welke merken zijn er op de markt?

Chemische toiletten verschillen niet veel qua uitvoering. Van andere droogtoiletten bestaan wel verschillende typen. Enkele voorbeelden:

Terug