Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Riothermie gemeentehuis Ukkel

Beschrijving

Plaats: Ukkel

Doelstelling: uittesten hoeveel CO2-uitstoot uitgespaard kan worden met riothermie en doorontwikkelen van de technologie

Schaal: renovatieproject van ca. 15.000 m2

Onderzoeksperiode: 2019 -

Toegepaste technieken:

  • Riothermie

Toelichting:

Riothermie bestaat al, maar de warmtewisselaars in de riolen die daarvoor worden gebruikt zijn erg kostbaar. De Brusselse waterbeheerde Vivaqua ontwikkelde warmtewisselaars uit goedkoper materiaal dan gebruikelijk, namelijk uit duurzaam plastic. Deze zijn eerst uitgebreid getest in een riool in Molenbeek en bleken goed te functioneren.

In Ukkel gaat nu een groot proefproject van start met deze nieuwe warmtewisselaars. De gemeente renoveert een gebouw van zo’n 15.000 m2. Een groot deel van de administratie en de technische dienst van de gemeente verhuist daarheen. Met de nieuw ontwikkelde warmtewisselaars zou ongeveer een kwart van de benodigde energie uit het riool kunnen worden gehaald.

Het gebouw zal met de inzet van riothermie jaarlijks flink wat minder CO2 uitstoten. Hoe groot het rendement in werkelijkheid is, moet uit dit project blijken. De renovatie van het gebouw moet eind 2020 klaar zijn. De gemeente betaalt voor de proefinstallatie rond de 130.000 euro en hoopt deze investering in 15 jaar terug te verdienen.

Conclusies:

Het project is nog niet voldoende gevorderd om al conclusies te kunnen trekken.

Vervolg:

Brusselse waterbeheerder Vivaqua wil binnen 10 jaar ruim 50 kilometer aan riool uitrusten met de nieuwe technologie.

Gemeente

Ukkel

Aard van het project
  • Pilot
Belangrijkste herkomst afvalwater
  • Kantoor-school

Terug