Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Pukkemuk

Beschrijving

Plaats: Dongen

Doelstelling: zuivering van het afvalwater van een recreatiepark

Schaal: 60 vakantiewoningen

Toegepaste technieken:

  • Helofytenfilter

Toelichting:

Pukkemuk is een bestaand recreatiepark gericht op kleine kinderen, met o.a. een kinderboerderij, sprookjesbos en allerlei binnen- en buitenspeelmogelijkheden.

Afbeelding - Pukkemuk Hooimijtwoning // pukkemuk_hooimijt-woningen.jpg (323 K)
Afbeelding: Hooimijtwoningen | Bron: Pukkemuk

Nu gaat het park op een naastgelegen terrein uitbreiden met 60 vakantiewoningen. Er is een plan ontwikkeld voor een zo duurzaam mogelijk ingericht park, dat aansluit op de ecologische hoofdstructuur. De woningen worden volledig energieneutraal en krijgen een landelijke uitstraling.

Het terrein had tot nu toe een agrarische bestemming en dus geen oplossing voor afvalwater. De eigenaren van het recreatiepark kiezen, in overleg met de gemeente en waterschap, voor een helofytenfilter.

Het helofytenfilter zal circa 900 m2 gaan beslaan. Het gezuiverde effluent wordt niet geloosd op oppervlaktewater, maar hergebruikt voor het doorspoelen van toiletten. In het educatieve programma op het park zal hier ook aandacht aan worden besteed.

Een argument om te investeren in een helofytenfilter is dat Pukkemuk hierdoor in de toekomst minder last zal hebben van eventuele stijgingen in de tarieven voor energie en afvalwaterverwerking.

Gemeente

Dongen

Waterschap
  • Ws. Brabantse Delta
Aard van het project
  • Implementatie
Belangrijkste herkomst afvalwater
  • Recreatie
Type afvalwater
  • Gemengd huishoudelijk afvalwater

Terug