Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Ledegem wordt Leaudegem

Beschrijving

Plaats: Ledegem

Doelstelling: een volwaardig alternatief voor riolering aantonen voor afvalwater in buitengebied

Schaal: 70 i.e.

Onderzoeksperiode: juni 2022 - heden

Toegepaste technieken:

  • Niet belucht helofytenfilter (extensief VFCW)
  • IOCS-filter (Iron Oxide Coated Sand-filter)

Monitoring:

De volledige installatie wordt 24/7 gemonitord met sensoren en de monitoringsdata (effluent- en beheergegevens) zijn openbaar:

  • Bekijk ze hier op de Sanimonitor
  • Of hier op de website van Leaudegem

Toelichting project:

Zo’n 400.000 woningen in Vlaanderen zijn nog niet aangesloten op de riolering. Zo ook een aantal woningen aan de Sint Pieterstraat in Ledegem, die hun afvalwater ongezuiverd loosden op een gracht. Buurtbewoners hadden daardoor al jaren last van geurhinder. Helaas moesten ze nog tot 2035 wachten voor aansluiting op de riolering. De gemeente vond dat te lang duren en vond een alternatief: lokale verwerking van het afvalwater in een speciaal helofytenfilter.

Dit plantenfilter heeft als extra een innovatieve fosfaatverwijderingsstap. Het werd in anderhalve maand aangelegd voor de helft van de geraamde kosten. Het filter bestaat uit modules en kan worden uitgebreid of ingekort afhankelijk van het aantal aangesloten woningen. Met het oog op de biodiversiteit bestaat de beplanting van het filter uit een mix van vlinder- en bijenplanten. De buurtbewoners kozen de kleuren hiervan uit.

Het helofytenfilter verwijdert op efficiënte wijze organische stof en zwevende deeltjes uit het afvalwater. De nazuivering via een IOCS-filter (Iron Oxide Coated Sand-filter) verwijdert vervolgens het fosfaat nog voor 99%. Dit filter (met de commerciële naam FOSCUBE) maakt gebruik van een ijzerhoudend restproduct uit de drinkwaterproductie.

Dit filmpje vertelt over het project en hoe het systeem werkt:

Een dergelijk IOCS-filter werd al eerder op kleinere schaal toegepast in een I-QUA project. Het eindproduct is water dat ruimschoots aan de Vlaamse Wetgeving voldoet en dus probleemloos geloosd en geïnfiltreerd kan worden.

De leverancier (HelloWater) gaat  in Ledegem om nog enkele installaties plaatsen om een groenblauw netwerk van helofytenfilters te verkrijgen dat tegelijk de water- en droogteproblematiek aanpakt.

Het grappige filmpje hieronder laat zien hoe het filter er een jaar na aanleg uitziet.

Gemeente

Ledegem

Aard van het project
  • Pilot
Belangrijkste herkomst afvalwater
  • Woningen
Type afvalwater
  • Gemengd huishoudelijk afvalwater

Terug