Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Kabelbaanstation Hohtälli

Beschrijving

Plaats: Zermatt

Doelstelling: waterbesparing en -hergebruik

Gebruikte technieken:

  • Membraanbioreactor (MBR)

Toelichting:

Het kabelbaan-overstapstation Hohtälli ligt op een hoogte van 3.286 meter in het Gornergrat Skigebied. Het overstapstation is voorzien van een toilet. Deze bijzondere plek vraagt om een bijzondere oplossing. Er is geen water voorhanden, dus al het water moet van ver worden aangevoerd. En ook de afvoer van het zwarte water is niet eenvoudig. Verder is de belasting over het jaar zeer wisselend. 's Winters wordt het toilet dagelijks zo'n 500 keer gebruikt door skiërs; 's zomers slechts enkele keren door onderhoudspersoneel.

Tot 2004 werd er een droogtoilet gebruikt. Urine en fecaliën werden opgevangen in zakken (zogenaamde Schlauchsäcke). Deze zakken waren lastig te hanteren, gaven een ongename geur af en kosten veel werk. Dit was een kostbare en onhygiënische oplossing.

Het droogtoilet werd vervangen door een waterbesparend toilet (4 liter water per spoelbeurt). Eronder werd een MBR geplaatst voor de behandeling van het afvalwater. Nu wordt het gezuiverde water hergebruikt voor toiletspoeling en handen wassen.

Eawag heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de werking van dit systeem (zie link naar onderzoeksresultaten in linkerkolom). Het systeem blijkt geschikt voor afgelegen toiletvoorzieningen waar weinig water voorhanden is. Er zijn inmiddels meerdere geïnstalleerd in het gebied.

Aard van het project
  • Implementatie
Belangrijkste herkomst afvalwater
  • Recreatie
Type afvalwater
  • Gemengd huishoudelijk afvalwater

Terug