Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Groene gevel in Gent

Beschrijving

Plaats: Gent

Doelstelling: uittesten van een groene gevel als waterzuivering en verzamelen van data over de werking ervan.

Schaal: 1 woning

Onderzoeksperiode: begin 2019 – eind 2020

Onderzochte technieken:

  • groene gevel

Toelichting project:

Een particuliere woning in Gent is voorzien van een waterzuiveringssysteem in de vorm van een groene gevel. Het grijze water van douche, keuken en wasmachine wordt opgevangen in een tank in de garage. Op gezette tijden wordt dit water omhoog gepompt en over de groene gevel verspreid. 

Afbeelding - Gent groene gevel // groene_gevel_gent.jpg (466 K)
Afbeelding: Woning Gent | Bron: Total Value Wall

Het water sijpelt langzaam omlaag langs deze muurtuin en wordt zo onderweg gezuiverd. Onderaan wordt het opgevangen in een goot en naar een tweede tank in de garage geleid. Van daaruit wordt het gezuiverde water opgepompt naar de toiletten om te worden gebruikt als spoelwater.

Doel is uittesten hoe effectief de groene gevel is, hoeveel vierkante meter er nodig is voor zuivering van de hoeveelheid grijs water die per persoon wordt geproduceerd, en wat het effect van de groene gevel is met betrekking tot onder andere koeling in het gebouw, CO2 en fijnstof. Verder wordt gekeken welke planten en welk granulaat het meest geschikt zijn.

De Universiteit van Gent voert diverse tests uit, doet de monitoring en verzamelt de data. De Universiteit van Antwerpen interpreteert de data met betrekking tot temperatuur en fijnstof. Bewoners, omgeving en overheden reageren positief op het project.

Voorbijgangers kunnen het project volgen door en QR-code op de gevel te scannen met hun mobiel. Ze zien dan informatie over onder andere te temperatuur en het CO2-niveau.

Conclusies: het project is nog in volle gang en er kunnen nog geen conclusies worden getrokken.

Meer informatie is te vinden op de website van Total Value Wall.

 

Gemeente

Stad Gent

Aard van het project
  • Pilot
Belangrijkste herkomst afvalwater
  • Woningen
Type afvalwater
  • Grijs water (spoel- en waswater)

Terug