Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Gemeentehuis Wageningen

Beschrijving

Plaats: Wageningen

Doelstelling: anticiperen op toekomstige duurzame ontwikkelingen

Schaal: 1 kantoor

Toegepaste technieken:

  • HydrowashR (handenwasautomaat)
  • Vacuümtoiletten en -leidingen

Toelichting:

Het gemeentehuis in Wageningen is in 2015/16 gerenoveerd en er is een vleugel bijgebouwd. De gemeente wilde het goede voorbeeld geven wat duurzaamheid betreft. Het bestek bevatte specifiek een clausule voor het toepassen van nieuwe sanitatie. Bij uitvoering bleken de architect, aannemer, bouwbegeleiders en installateurs niet bekend met nieuwe sanitatie.

Na enkele informatieronden werd in overleg tussen de gemeente, de aannemer en LeAF, besloten tot het plaatsen van vacuümtoiletten en HydrowashR handenwasautomaten als eerste stap op weg naar  meer duurzaamheid. Hoewel dit besluit pas laat in het traject is genomen (2 weken voor aanleg van installatiewerk!), was dit toch goed mogelijk door de sterke en transparante  manier waarop de projectpartners samenwerkten en de flexibileit waarmee vacuümleidingen kunnen worden gelegd.

Hoewel dit op korte termijn niet tot terugwinning van grondstoffen zal leiden, geeft het meer flexibiliteit om op langetermijnontwikkelingen in te spelen. Het gemeentehuis staat vlakbij het uitgaanscentrum van Wageningen, met vele restaurants, café’s, winkels, en op het nabije  plein vindt elke week de markt plaats. Dit zorgt voor een aanzienlijke stroom organisch afval. Eén van de ideeën voor de toekomst is om dit afval samen met het toiletwater van de vacuümtoiletten te vergisten.

Behalve vanwege de toegepaste technieken is het project ook van belang vanwege de flexibiliteit van het systeem, waardoor goed kan worden ingespeeld op toekomstige ontwikkelingen, bijvoorbeeld met oog op de terugwinning van energie en grondstoffen.

Gemeente

Wageningen

Waterschap
  • Ws. Vallei en Veluwe
Aard van het project
  • Implementatie
Belangrijkste herkomst afvalwater
  • Kantoor-school
Type afvalwater
  • Gemengd huishoudelijk afvalwater

Terug