Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

De Hobbitstee

Beschrijving

Plaats: Wapserveen

Doelstelling: zuivering van het afvalwater van een woongemeenschap; regenwateropvang en hergebruik

Toegepaste technieken:

  • Helofytenfilter

Toelichting:

De Hobbitstee is in 1969 gevestigd en is daarmee een van de oudste leefgemeenschappen van Nederland. De gemeenschap bestaat in 2020 uit tien volwassenen en zeven kinderen. Alle bewoners voeren een zelfstandig huishouden. Verder bevinden zich op het terrein diverse kleinschalige bedrijven, zoals een biologische bakkerij, een oesterzwammenkwekerij en een pluktuin. Ook worden er diverse ruimtes verhuurd.

In 1995 is er een helofytenfilter aangelegd voor het zwarte en grijze huishoudelijk afvalwater van de gemeenschap. Dit was in eerste instantie een pilot. Het systeem bestaat uit een verticaal doorstroomd helofytenfilter van 25 m2 , voorafgegaan door een septic tank en vetafscheider. Het systeem is nog steeds in gebruik. Na afloop van de onderzoekspilot is beheer en onderhoud overgegaan naar de bewoners. Het systeem wordt uitgebreid gemonitord en blijkt onder alle weersomstandigheden - zelfs bij strenge en langdurige vorst - goed te werken.

Toiletten en wasmachines van de Hobbitstee werken op regenwater.

Momenteel wordt er gewerkt aan een zeer duurzaam woonhuis - type Earthship - voor twee gezinnen, met een gezamenlijke kas. Hierin wordt een grijswatersysteem aangelegd en zullen composttoiletten worden geplaatst.

Gemeente

Westerveld

Waterschap
  • Ws. Drents Overijsselse Delta
Aard van het project
  • Implementatie
Belangrijkste herkomst afvalwater
  • Woningen
Type afvalwater
  • Gemengd huishoudelijk afvalwater

Terug