Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

BuSO Kristus Koning

Beschrijving

Plaats: Sint-Job-in-'t-Goor

Doelstelling: zuivering van het afvalwater van een internaat

Schaal: circa 1200 personen; uitbreiding 2020 48 i.e.

Gebruikte technieken:

  • Belucht helofytenfilter
  • Ondergronds helofytenfilter

Toelichting:

In 2017 kreeg deze middelbare school voor bijzonder onderwijs er een nieuw gebouw bij. Van tevoren was gepland het afvalwater van dit gebouw te zuiveren met een gewoon helofytenfilter.

Tijdens het aanbestedingsproces werd besloten te kiezen voor een belucht helofytenfilter, omdat dat slechts een vierde van het oppervlak van een percolatiefilter zou innemen. Verder werd besloten niet alleen het afvalwater van het nieuwe gebouw hierin te zuiveren, maar ook het afvalwater van de rest van de school en de dagopvang.

Het is een belucht helofytenfilter van 360 m2 geworden. Dit zuivert het afvalwater van circa 700 leerlingen, 300 personeelsleden en een dagopvang met 150-250 personen.

Uitbreiding 2020:

Vanwege de toename van het aantal leerlingen op school en internaat, is er weer een nieuwbouwproject gestart. Hierbij is een helofytenfilter van het type Phytoparking geplaatst voor 48 i.e. Dit is een ondergronds belucht 2-traps helofytenfilter van 9,40 bij 4 meter, waarop doorlatende verharding met grasdals is geplaatst. De volledige parking telt 18 parkeervakken waarvan 4 parkeervakken voor de waterzuivering dienen.

Het gaat om de zuivering van gemengd huishoudelijk afvalwater. Dat water is afkomstig van toiletten, douches, wasmachines en de keuken.

Bij dit project is ervoor gekozen om de pompput en de septic tank ook onder de parking te plaatsen. Hierdoor verliest de school geen kostbaar terrein en wordt het afvalwater gezuiverd voordat het op het oppervlaktewater wordt geloosd.

Foto - BuSO Kristus Koning Phytoparking 1 // buso_kristus_koning_phytoparking_1.jpg (93 K) Foto - BuSO Kristus Koning Phytoparking 2 // buso_kristus_koning_phytoparking_2.jpg (66 K)
Afbeelding: Phytoparking bij BuSO Kristus Koning |  Bron: Rietland

Gemeente

Sint-Job-in-'t-Goor

Aard van het project
  • Implementatie
Belangrijkste herkomst afvalwater
  • Kantoor-school
Type afvalwater
  • Gemengd huishoudelijk afvalwater

Terug