Saniwijzer

Nieuwe sanitatie in de praktijk

Waterbesparend sanitair

Jaarlijks verdwijnt veel schoon drinkwater door de riolering. Ruim 95% van ons drinkwater wordt gebruikt als spoel- en waswater (daarin de toiletspoeling meegerekend). Slechts een klein percentage wordt gebruikt als drinkwater. Besparing op het watergebruik betekent vaak ook een besparing op energie, omdat veel water eerst verwarmd wordt (was- en afwasmachine, douche enzovoort).

Bij individuele woningen in het stedelijk gebied kan het totale waterverbruik eenvoudig worden verminderd door:

  • Het gebruik van waterbesparend sanitair (douche, wc, watervrij urinoir)
  • Het gebruik van waterzuinige was/afwasmachines


Beschrijving systeem

Het toilet wordt voorzien van een watervrij urinoir en een waterbesparend spoeltoilet. De douche wordt voorzien van een spaardouche, en de wasmachine wordt een waterzuinige. Ook kan gebruik worden gemaakt van een recirculatiedouche. Het afvalwater wordt daarna geloosd op de riolering

Huis - waterbesparend sanitair // stad_-_huis_-_waterbesparing_-.jpg (100 K)

Beheer

Een watervrij urinoir vergt soms aangepast beheer.

Effecten/voordelen

Met waterbesparende maatregelen zal het waterverbruik afnemen. Het plaatsen van waterbesparend sanitair is in meestal vrij eenvoudig en leidt direct tot de beoogde besparingen. De investeringskosten wegen echter vaak niet op tegen de besparing op de waterkosten. De winst zit in veel gevallen in de besparing op de energiekosten.

Met waterbesparende maatregelen kan tot 50% op het watergebruik worden bespaard.

Verdergaande maatregelen

Met watervrij sanitair kan nog extra op het waterverbruik worden bezuinigd. Hiervoor kunnen bijvoorbeeld droogtoiletten, zoals composttoiletten of chemische toiletten, worden gebruikt.

Ervaringen

Er is inmiddels veel ervaring opgedaan met verschillende waterbesparende voorzieningen.

Terug